Mladi grašak stigao na Veletržnicu

Ponedeljak, 25. maj  2020.

Kontinuirani porast prometa je nastavio svoj trend, pa se prethodne nedelje promet na Veletržnici kretao oko 1.610 tona voća i povrća. Pored standardnog mladog povrća koje stiže iz svih krajeva Srbije u prethodnoj nedelji zabeležen je i porast prometa paradajza, šargarepe i cvekle.

Trešnja je svakako imala najubedljiviji porast i to deset puta više nego u prethodnom periodu. Promet trešnje se kretao oko 30 tona, čija je cena od 80 do 140 dinara po kilogramu.

Ove nedelje na Veletržnicu Beograd stigao je i mladi grašak. Veoma zdrava namirnica bogata vitaminima, mineralima i magnezijumom. Grašak vodi poreklo sa područja Kavkaza i Persije, dok je u Evropu stigao iz Indije.

U našoj zemlji se gaji veliki broj domaćih sorti koje su nastale na našim institutima, dok od stranih sorti najpoznatije su: Karina, Frila, Avola i Zenot. Vodeća sorta graška na našem tržištu je takozvani Oskar, rana sorta koju odlikuju duge mahune, krupno seme i visok prinos zelenog zrna. Za gajenje u baštama sorta mora biti visoka i svetlozelena, dok za gajenje na industrijski način, odnosno u gustim uslovima, sorte moraju biti niske, srednje visoke, zelene ili tamno-zelene.

Na Veletržnici se trenutno može naći industrijski grašak, dok šećerac kreće za desetak dana. Cena graška u mahuni je od 120 do 130 dinara kg, dok se očišćeni može naći po ceni od 250 do 300 dinara.