Špargla - dragocena riznica zdravlja stigla  na Veletržnicu Beograd

Utorak, 23. jun  2020.

Na Veletržnici Beograd promet robe prethodne nedelje se kretao oko 1.800 tona.  Zabeležen je porast prometa paprike, paradajza, šargarepe i tikvice. Od voća ubedljivo najveći porast prometa, čak pet puta, imala je lubenica čija se cena kreće od 40 do 50 dinara kilogram i još uvek se može naći samo lubenica iz uvoza. Takođe dva puta veći promet imala je i breskva, uveliko su već stigle domaće breskve, dok polako počinju da stižu i domaće dinje.

Ove nedelje je nešto niži promet trešnje, oko 35 tona, ali je još uvek ima u dovoljnim količinama. Promet višnje, maline i borovnice polako raste, dok se ove nedelje na Veletržnici pojavila i špargla.

Špargla je nastala na Mediteranu, dok se danas uzgaja u celom svetu. U mnogim zemljama je zovu kraljevsko povrće i važi za dragocenu lekovitu biljku koja čisti organizam i čuva zdravlje. Bogata je vitaminima i mineralima, jača srce, usporava starenje kože i slabljenje vida. Naučnici su nakon brojnih istraživanja potvrdili da konzumacijom špargle u mozgu dolazi do aktiviranja hormona sreće.

Bilo da su divlje ili gajene, špargle su najukusnije dok su sveže. Najveći proizvođači špargle u Evropi su Španija, Francuska, Nemačka i Holandija. Kod nas se slabo gaji ali postaje sve više zastupljeno povrće na trpezama. Trenutno na Veletržnici se može naći špargla iz Italije, vezana u snopove koji teže 250 grama.