Duplo veći promet kukuruza šećerca

Ponedeljak, 13. jul  2020.

Na Veletržnici Beograd pored standardne potražnje za voćem i povrćem koje je aktuelno u ovom periodu, sve veća je potražnja za dinjama i lubenicama koje su zabeležile rast prometa u odnosu na prethodnu nedelju oko 35%. Sve više je domaćih kupina, stigao je plavi patlidžan, dok iz uvoza je sada aktuelno grožđe. Duplo veći rast prometa prethodne nedelje zabeležile su šljive i kukuruz. Šljive na Veletržnicu stižu iz Prokuplja, Blaca, Valjeva i Čačka, dok je kukuruz iz Pančeva.

Kukuruz je vrlo aktuelan u ovom periodu, pa je promet prošle nedelje bio oko 20 tona. Namirnica koja je bogata antioksidansima i vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom B. Takođe kukuruz je jedna od namirnica koja tokom kuvanja ili pečenja oslobađa molekule koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala. Na Veletržnici se može kupiti u džakovima u kojima se nalazi od 10 do 25 klipova.

Ove nedelje na Veletržnicu je stigla i domaća jabuka Petrovača. Stara domaća sorta koja se može naći u još po nekim krajevima Srbije. Ova sorta se ubraja u rane, jer stiže među prvima i sazreva od početka do sredine jula i najviše se koristi u svežem stanju. Postoji crvena i bela Petrovača, plod je sitan ili srednje krupan ali veoma sočan, sladak i vrlo prijatnog mirisa. Ona je među prvim sortama jabuke koja se u sezoni pojavljuje na pijacama, dok se ostale očekuju od avgusta. Na Veletržnicu stiže iz Smedereva po ceni od 50 dinara kilogram.